Nyheter
15 juni 2016

Med en solkarta i 3D ser du hur solen når både tak och fasader

En solkarta visar hur stor solpotential ett område har. Det är en karta som inte bara visar hur solen faller utan också bland annat lutningar på tak och vilka skuggbildningar som blir. Alla byggnader i en stad, en kommun eller ett helt län kan solinventeras och kartan ger alla fastighetsägare tillgång till informationen i ett webbaserat interaktivt verktyg. Tyréns har skapat solkartor för en rad kommuner och nu finns även möjlighet att skapa kartor i 3D.

Solen är en fantastisk energikälla. Solkartan visar vilka förutsättningar du som privatperson eller företag har för att ta till vara på solenergin på just ditt tak. För att få en rättvis bild av vilken solpotential en fastighet har analyserar Tyréns meteorologisk data, takens lutning, riktning och hur närliggande byggnader påverkar solenergipotential. Resultatet blir en solkarta där alla intresserade enkelt kan se hur mycket el eller varmvatten som kan genereras årligen.

- Vi har producerat solkartor för 14 kommuner redan. Det är ett smart interaktivt verktyg som är användbart direkt av fastighetsägare som är nyfikna på solenergi. Två av kartorna är dessutom en vidareutveckling av solkartan där vi visar hur solen når en byggnads alla ytor i en interaktiv 3D-vy, säger Per Jonsson, avdelningschef på Tyréns.


Klicka på solkartan för att se ditt tak

I den enklare solkartan som presenteras i 2D får användaren information om ett specifikt tak sett ovanifrån. I solkartan som utvecklas i 3D-miljö får användaren också information om hur mycket solinstrålning som når byggnadens samtliga fasader förutom taket.

- När du ser hur solen strålar på en byggnads alla ytor öppnas möjligheten att koppla den informationen till påverkan på till exempel ventilation och värme, säger Per Jonsson.


Se vilka kommuner som redan har Solkartan 2D och 3D här >>