Svarvareparkens lekplats

Lek mellan trädstammar i Urskogen

Tyréns har ansvarat för gestaltningen och bygghandlingar till Västerås nya utflyktslekplats Svarvareparken. Projektet påbörjades av Tyréns i december 2014 och under sommaren 2016 påbörjade man byggnationen som planeras färdig i slutet av året. I den nya lekplatsen kommer barnen att kunna leka i ”Urskog” som också är lekplatsens tema.

Västerås stad önskade sig en utflyktslekplats med ett tydligt tema där många olika funktioner och aktiviteter kunde rymmas. Svarvareparken är belägen i ett mindre skogsområde insprängt mellan bostadsbebyggelse från 1950-talet. Skogen utgörs av många gamla fina höga tallar och granar. Det var också dessa träd som gav lekplatsen sitt tema ”Urskog”.

Lekplatsen byggs upp av ett antal platser med olika tema, namn och funktion som alla kan rymmas i barnens drömskog. Här finner man bland annat skogssjön, stigen, skogskojan, gläntan, vattenhålet och vildmarken. Allt inbäddat mellan höga trädstammar under ett tak av trädkronor.

I skogssjön kan man hoppa mellan vattenbubblorna i härligt turkos gummiasfalt, glida ner för en rutschkana eller balansera sig fram på hängbron. I slutet av hängbron kan man även skymta svampboet, en specialdesignad sittgrupp och svamphus.

Längs med stigen finns många hinder och hinderbana att balansera fram på och hoppa över och i änden av en avstickare finns en platsbyggd trädkoja, skogskojan, där hemliga möten kanske kan äga rum.

En bit bort från ovan nämnda delar finner man gläntan, en ljusare och lite lugnare plats där man kan slappa i hängmattor.

Utöver dessa delar erbjuder lekplatsen bland annat samlingsplatser, gungor, buskage, bollplan, sandlek och naturmarkslek.

 

Beställare: Teknisk kontoret, Västerås Stad

{{item.Firstname}}-{{item.Lastname}}

{{item.Firstname}} {{item.Lastname}}

{{item.Title}}

{{item.Office}}

{{item.Phone}}

{{truncateEmail(item.Email)}}

{{VCardText}}