Nyheter
13 november 2015

Tyréns visualiserar hur en stadsdel ska klara 2-gradersmålet

Idag firar Johanneberg Science Park 5-årsjubileum och passar samtidigt på att inviga sina nya kontorslokaler på Chalmersområdet. Tyréns, som är en av de nya hyresgästerna i lokalerna tillika en av parkens delägare, har stora förväntningar på samarbetet i parken och berättar om det projektarbete som inletts där Tyréns bland annat ska visualisera vilka åtgärder som skulle behöva göras för att en stadsdel klara 2-gradersmålet.

Johanneberg Science Park bildades 2010 för att skapa en plattform så att regionen, Göteborgs stad, Chalmers samt olika delar av näringslivet tillsammans kunde ta sig an framtida samhällsbyggnadsutmaningar. Här sågs en möjlighet att vara med och forma och driva utvecklingen som främjar en kunskapsbaserad, hållbar tillväxt i hela regionen. Nu firar Johanneberg Science Park 5-årsjubileum och inviger sina 8200 kvadratmeter stora och nya kontorslokaler på Chalmersområdet. En av delägarna i Johanneberg Science Park är samhällsbyggnadsföretaget Tyréns.

– Tyréns har idag betydande samarbeten med högskolorna i Luleå, Stockholm och Lund. Nu får vi via Johanneberg Science Park även samarbeten med Chalmers och Göteborgs universitet samt Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen, det ser vi som mycket värdefullt, berättar Birgitta Olofsson, vice vd för Tyréns och tillförordnad chef för Tyréns region väst. Vi kommer även att ha ett antal platser i de nya lokalerna där våra konsulter från hela landet kan sitta då de medverkar i olika projekt.

Tyréns har sedan starten 1942 fokuserat på innovation och forskning. Genom Sven Tyréns Stiftelse finansierar de årligen ett antal projekt, doktorander och adjungerade professorer för forskning och utveckling inom samhällbyggnadssektorn. På projektsidan har Tyréns redan inlett ett antal olika arbeten, ett handlar om att visualisera FoU-resultat som olika forskargrupper kommer fram till. Det kan gälla energieffektivisering, optimering av nya byggnader, förändringar av ledningar i mark med mera.

– Det mest spännande vi talar om är att med hjälp av TyrEngine, vår metod för visualisering av hållbart samhällsbyggande, simulera vilka åtgärder som skulle behöva göras inom en viss stadsdel för att klara 2-gradersmålet, säger Birgitta Olofsson.