Nyheter
8 juli 2021

Framtidsvisioner #26 Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen

I avsnitt #26 av Tyréns podd Framtidsvisioner siktar vi in oss på den snabba utvecklingen av drönartekniken och vilken påverkan det har på samhällsbyggnadsprocessen.  

I avsnitt #26 samtalar två experter på temat drönarteknik. Du får träffa Ulf Hedlund från Tyréns som har stor kunskap om att använda drönare i samhällsbyggnadsprojekt. Han är även affärsutvecklare inom division Mark & Vatten på Tyréns. Ulfs samtalspartner är Anders Hedin som har fem års erfarenhet av att arbeta med drönare inom Skellefteå kommun.

Det blir ett intressant samtal om drönarnas intåg i samhällsbyggnadsprocessen och hur de bidrar till ett bättre och noggrannare resultat vid geografiska undersökningar.

Idag används drönare vid till exempel inspektioner av tak och bergssidor, besiktning av broar och för uppdatering av kartor. Eftersom alltfler har tillgång till drönare spår både Ulf och Anders att utvecklingen kommer att gå allt snabbare. 

På Tyréns arbetar vi med flera utvecklingsprojekt inom drönarteknik där vi bland annat undersöker om det är möjligt att dokumentera information i realtid genom drönarflygning på distans. På så sätt kan vi minska riskerna vid fysiska inspektioner på svårtillgängliga platser och även minska miljöpåverkan eftersom resorna blir färre. 

Lyssna på poddavsnitt #26 Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen