Nyheter
23 mars 2021

Klimatneutral Lidl-butik i trä vinner Årets bygge 2021

Vinnaren i Årets bygge är Sveriges första klimatneutrala byggnad som certifierats enligt Sweden Green Building Councils (SGBC) nya certifieringssystem NollCO2. Lidl-butiken i Visby är byggd i trä och bland annat försedd med 780 kvadratmeter solceller på taket. Tyréns har bidragit med kompetens inom VVS, el, tele, solsystem och akustik.

”Årets Bygge” är ett prestigefyllt pris som årligen delas ut av tidningen Byggindustrin. Lidls butik i Visby blev utsedd till Årets bygge 2021 i kategorin Industri/butik. LINK Arkitektur är arkitekt för bygget och Tyréns har projekterat butikens system för VVS, kyl, styr och övervakning samt el, tele och solceller.

– Det har varit ett otroligt spännande pilotprojekt med hög hållbarhetsprofil som Tyréns är stolta över att medverka i.  Vår projekteringsgrupp har haft ett fint och lärorikt samarbete med en ambitiös beställare. Jag ser fram emot att göra fler av den här typen av projekt, säger Jan Berglund, uppdragsledare på VVS på Tyréns.

Byggnaden utgörs av genomgående hållbara, smarta materialval och är byggd i limträ med inner- och ytterväggar av korslimmat trä. Taket är tillverkat av prefabricerade träelement som pryds av drygt 282 grönytor och 780 kvadratmeter solceller som förser verksamheten med förnyelsebar el. Tyréns har bidragit till planering av solcellsystemets lösning för att minimera komplicerad rördragning och maximera produktionen.

Byggnadens installationssystem och kyl- och frysanläggningar drivs med naturliga köldmedier och butiken använder värmeåtervinning för bästa möjliga energiprestanda. All spillvärme från kylanläggningen optimeras och återanvänds, den lilla energimängden som förbrukas går endast åt till nedkylning.

– Butiken utgör en milstolpe för framtidens hållbara arkitektur och klimatneutralitet inom byggbranschen. Tack vare ett tidigt samarbete mellan alla aktörer och smarta optimering- och effektiviseringsstrategier, har vi bevisat möjligheterna att minimera klimatpåverkan avsevärt, säger Daniel Gallardo, arkitekt på Tyréns och tidigare handläggande arkitekt för projektet på LINK Arkitektur.

Juryns motivering
“En helt klimatneutral byggnad som sätter standarden för kommande expansion, där inget har lämnats åt slumpen: Klinkersplattorna har ersatts av slipat betonggolv, taket klätts med koldioxidsänkande solpaneler och väggarna dekorerats med fågelholkar. Nu kan alla handla hållbart. Stort grattis Lidl Gotland, vinnare av Årets bygge 2021 i kategorin industri/butik.”

Tyréns är med och skapar världens första klimatneutrala livsmedelsbutik (nyhet från 2 juni 2020)