Nyheter
11 maj 2021

Nytt statligt ekonomiskt stöd för utveckling av gröna och trygga samhällen

Just nu är ansökningsperioden öppen för ett nytt statligt ekonomiskt stöd, speciellt riktat till verksamheter som utvecklar stadsgrönska och trygga urbana miljöer. Pengarna ska gå till projekt som bidrar till arbetet med att nå miljömålet God bebyggd miljö, stödet ligger också i linje med ett av målen i Agenda 2030.

Fram till och med den 31 maj kan kommuner och andra fastighetsägare och tomträttshavare ansöka om det statliga stödet för att utveckla stadsgrönska eller ekosystemtjänster i eller i anslutning till områden med socioekonomiska utmaningar.

– Det är inspirerande med en så konkret satsning på grön gestaltning i bostadsområden som kanske saknar platser för rekreation och där naturvärden inte har prioriterats, säger Sofia Lundberg, chef på Tyréns miljöavdelning i Luleå.

Stödet är till för att skapa trygga, väl gestaltade och inkluderande utemiljöer för ökad hälsa och trivsel. Det gäller för åtgärder med en totalkostnad på minst 200 000 kronor. Stödnivån ges för max 50 procent av kostnaderna för planering och genomförande av åtgärderna. Exempel på planeringskostnader är arkitektkostnader, förstudier, undersökande dialoger med boende och andra intressenter.

En förutsättning för att få ta del av stödet är att åtgärderna kommer allmänheten till nytta utan krav på motprestation.

– Vi vill gärna bidra med vår kompetens inom till exempel ekosystemtjänster och landskapsarkitektur. Vi kan stötta fastighetsägare både med själva ansökan och med projekt som bidrar till utveckling av gröna och trygga samhällen, säger Ola Fängmark, chef på Tyréns vattenavdelning i Umeå.

Läs mer om Tyréns tjänster inom landskap

Läs mer om stödet på Boverket.se