Nyheter
26 maj 2020

Samhällsplanerare Lina Samuelsson jobbar halvtid på IVA

Lina Samuelsson är en av Tyréns engagerade samhällsplanerare. Hennes drivkraft är att vara med och skapa ett samhälle som tar hänsyn till människan och där alla får plats. Lina började jobba på Tyréns i oktober och hann inte jobba länge innan hon ställdes inför den stora samhällsutmaningen – coronapandemin – vilket fick henne att ta sitt samhällsengagemang ett steg längre.

Med en bakgrund som undersköterska på intensivvårdsavdelningen på Skellefteå lasarett kändes det inte främmande för Lina att rycka in hos sin tidigare arbetsgivare när coronakrisen bröt ut.

- Det kändes helt rätt att hjälpa till och göra en insats i dessa tuffa tider. Jag ringde min tidigare chef som blev väldigt tacksam för samtalet och erbjöd mig en plats på intensivvårdsavdelningen direkt. Nu är jag tjänstledig 50 procent för att jobba inom vården, vilket Tyréns stöttat fullt ut, säger Lina.

Snabb inskolning för att klara en helt ny situation

När Lina började jobba som undersköterska igen fick hon en snabb inskolning några dagar för att bli varm i kläderna. Skillnaden mot tidigare är att hon nu bär skyddsutrustning för att kunna möta och vårda covid-19-patienter.

- Jag känner mig väldigt trygg och vi har gott om skyddsutrustning på sjukhuset. Det kanske låter märkligt men jag känner mig mer otrygg när jag handlar på ICA eftersom jag är oskyddad och inte har någon aning om var smittan finns. På intensivvården är jag skyddad och har koll på var smittan finns, säger Lina.

- Det känns helt rätt att göra en insats i dessa tuffa tider. Jag ringde min tidigare chef som erbjöd mig en plats på intensivvårdsavdelningen direkt. Nu är jag tjänstledig 50 procent för att jobba inom vården, vilket Tyréns stöttar fullt ut, säger Lina Samuelsson.

På intensivvården tar Lina tillsammans med sitt team hand om svårt sjuka patienter och hjälper dem med all form av omvårdnad. Med den närhet hon har till patienterna har hon stor respekt för covid-19 och vilka konsekvenser sjukdomen kan ge.

- Jag hade förväntat mig att patienterna skulle ha betydligt högre medelålder. Det är oroväckande att se så pass många yngre drabbade. Efter att jag började jobba i vården har jag tagit det här med distans på större allvar, jag träffar till exempel inte vänner så ofta längre, säger Lina.

Tillbaka som samhällsplanerare på heltid i höst

Lina kommer att jobba som undersköterska till och med juni. Därefter kommer hon tillbaka på heltid till Tyréns vilket hon ser fram emot.

- Det känns väldigt bra att göra den här insatsen för en tungt belastad vård. Och jag uppskattar mitt jobb på Tyréns än mer nu. Det ska bli roligt att komma tillbaka i min roll som samhällsplanerare på heltid igen, avslutar Lina.