Kasper Salin-priset till Skissernas museum i Lund

2017-11-29 14:30

Tyréns konstruktörer har projekterat den prisade tillbyggnaden

Beställaren Statens Fastighetsverk och arkitekterna på Elding Oscarson tog igår kväll emot Sveriges mest prestigefyllda arkitekturpris på Arkitekturgalan. Tyréns konstruktörer har projekterat den prisade tillbyggnaden och överbyggnaden av innergården samt medverkat i byggskedet.

Tyréns uppdrag var en generalentreprenad och vi har projekterat både tillbyggnaden och överbyggnaden av innergården samt medverkat i byggskedet.

– Det blev en konstruktiv utmaning då det visade sig att kringliggande väggar inte kunde belastas mer. Vi är glada över att Tyréns varit med och konstruerat den tillbyggnaden som gjordes 2005. Vi hade därför tillgång till såväl ritningar, beräkningar och konstruktören Martin Fröderberg, säger Laine Montelin som är uppdragsansvarig på Tyréns.

Skissernas museum, som är en del av Lunds universitet, grundades 1934 och har byggts om och till flera gånger sedan det öppnade. Lokalerna har vuxit i etapper, med permanenta och provisoriska till- och ombyggnader. Den senaste ombyggnaden stod färdig 2005. Karaktäristiskt för anläggningen är att den vuxit succesivt med olika ansvariga arkitekter. 

– Det var ett mycket krävande projekt, men vi är glada över den uppskattning som resultatet givit och vi är tacksamma över att ha fått vara delaktiga i förverkligandet, avslutar Laine.

Juryns motivering
”En till synes enkel lösning i en känslig och mångbottnad situation. Med ett skickligt grepp låter den nya tillbyggnaden besökaren förstå hela Skissernas museums sammansatta struktur. I form av ett nutida tillägg i en beprövad arkitekturtradition skapas vackra och välkomnande rum som kan lyfta verksamheten till nya nivåer. Tätt samarbete mellan arkitekt och en ambitiös byggherre har resulterat i en precist och noggrant genomförd utbyggnad som stärker kopplingen till museets samlingar och omgivande parkrum”.

Jurymedlemmar 2017
Bolle Tham, arkitekt SAR/MSA
Ewa Westermark, arkitekt SAR/MSA
Monica von Schmalensee, arkitekt SAR/MSA
Thomas Sandell, arkitekt SIR/MSA SAR/MSA
Sekreterare: Tove Dumon Wallsten


Om Kasper Salin-priset
Sveriges Arkitekter delar varje år ut Kasper Salin-priset till ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet. Priset instiftades 1962 på grundval av en vilande donation av Stockholms stadsarkitekt Kasper Salin (1856-1919). Det delas ut till själva byggnadsverket och består av en bronsrelief, utformad av arkitekt Bengt Lindroos som fästs på byggnaden. Repliker av priset ges till byggherren och arkitekten.

{{item.Firstname}}-{{item.Lastname}}

{{item.Firstname}} {{item.Lastname}}

{{item.Title}}

{{item.Office}}

{{item.Phone}}

{{truncateEmail(item.Email)}}

{{VCardText}}