Ta ett salt utomhusbad mitt inne i Göteborg

2018-04-09 08:00

Komplement till den allmänna bastun i Jubileumsparken

Idén att bada i saltvatten i centrala Göteborg föddes redan för tio år sedan av Anna Karlsson, på Tyréns. Tack vare att Älvstranden Utveckling nappade på badidén har Göteborg nu fått sitt första salta utomhusbad mitt i stan.

– Det fiffiga är att vi leder om saltvatten från saltkilen under Göta älv till en pool där det cirkulerar. Sedan rinner vattnet direkt ut i älven igen. Ingen rening behövs och inga kemikalier tillsätts. Det är samma vatten som vi badar i ute vid kusten – fast mitt i stan, säger Anna Karlsson, oceanograf på Tyréns.

Möjligheten att kunna bada mitt i stan har länge varit ett önskemål bland göteborgarna. Vattenkvaliteten i älvvattnet har dock hittills satt stopp för bad direkt i älven tillsammans med säkerhetsaspekten- området är kraftigt trafikerat av fartyg och strömhastigheterna kan vara höga.

Tack vare en saltvattenkil med rent havsvatten under älven har medborgarnas önskan om att komma närmare havet blivit verklighet. En testbassäng i Jubileumsparken i Frihamnen stod klar i början på mars och har redan blivit en succé.

– Jag har arbetat med badvattenfrågor i många år och idén om ett salt naturbad i stan har funnits med mig nästan lika länge. I och med den testarena som nu finns i Frihamnen fick vi äntligen möjlighet att testa idén skarpt, säger Anna Karlsson.

Tyréns har tillsammans med Älvstranden Utveckling arbetat med att ta fram testbassängen. Badet utgör en del av Vision Älvstaden som bland annat handlar om att skapa ett levande älvrum där vattnet får knyta samman staden.

Utomhusbadet blir ett komplement till den allmänna bastun i Jubileumsparken som funnits sedan 2015. Sedan invigningen av testbassängen har antalet bastubadare ökat trots senaste tidens kyliga klimat. Det salta vattnet från havet håller en högre temperatur än vad sött ytvatten gör på vintern vilket möjliggör utomhusbad hela året om. När det var som kallast i mars runt – 15 grader var temperaturen i badtunnan hela 4 grader!

{{item.Firstname}}-{{item.Lastname}}

{{item.Firstname}} {{item.Lastname}}

{{item.Title}}

{{item.Office}}

{{item.Phone}}

{{truncateEmail(item.Email)}}

{{VCardText}}