Nyheter
22 november 2021

Tyréns är träkonstruktör av nya hållbara flerbostadshus i Borås

I det nya bostadsområdet Prästhöjden i Borås planeras 121 nya lägenheter med hållbara ambitioner. Bostadsområdet växer fram på en vacker naturtomt där nybyggnationerna har en hög andel förnyelsebart material.

Tyréns, i uppdrag av Setra Group, är träkonstruktör för 29 lägenheter i området som kommer bestå av trygghetsbostäder. Husen kommer att omfatta fyra våningar och ska byggas i massiv trästomme och med träfasad.

– I området kommer det byggas flera bostadshus med olika materialval. Huset vi bygger är det enda som byggs helt i trä vilket gör att det kommer att sticka ut från mängden. Vi ska dessutom exponera mycket av trästommen vilket skapar en starkt närvarande träkänsla för hyresgästerna, säger Viktor Rönnblom, träkonstruktör och uppdragsansvarig på Tyréns.

– Jag ser fram emot att utbyta erfarenheter om modernt träbyggande inom projektet, såväl internt som med våra partners, säger Tove Malta, avdelningschef på Tyréns och ombud för uppdraget.

Bakom projektet står det kommunala bostadsbolaget Fristadbostäder och fastighetsföretaget Järngrinden. Olofsson Bygg är totalentreprenör i projektet. Tyréns står för träkonstruktionen och arbetar nu med att dimensionera huset och ta fram produktionsmodeller. Huset beräknas vara inflyttningsklart i slutet av 2022.

Bild: Arkitekt Tengbom, Magnus Almung