Om oss

Tyréns 80 år

Sven Tyrén grundande Tyréns AB år 1942. Han var en visionär som var med och utvecklade nya arbetssätt och som såg till att Tyréns var med och drev på den tekniska utvecklingen.

Sven Tyrén tog examen vid Chalmers tekniska högskola år 1936. År 1942 tog han över John-Erik Ekströms Konsulterande Ingenjörsbyrå och grundade Tyréns AB. 

Tekniskt branschledande från start

Sven Tyréns ambition var att företaget skulle ligga i teknikens frontlinje och han såg som sin uppgift att vidga och fördjupa den traditionella projektörsrollen. Han var en visionär och en entreprenör som hela tiden strävade efter utveckling och nytänkande. Han ifrågasatte arbetssätt och initierade förändringar som gjorde det egna företaget tekniskt branschledande och samtidigt utvecklade samhällsbyggnadssektorns byggmetoder, byggmaterial och redovisningsmetoder, hela tiden med fokus på affären och ökad lönsamhet.

80 years of success.
The best is yet to come.

Några milstolpar i vår historia

Tyréns historia börjar i Stockholm och många av dessa välbekanta byggnader har Sven Tyrén själv eller någon tidigare Tyréns medarbetare haft sin hand vid.

Dessa projekt är fortfarande en viktig del av våra historia. Idag är Tyréns så mycket mer än konstruktion – vi har adderat en lång rad kompetenser under åren som gått – både genom förvärv av bolag och organisk tillväxt genom rekryteringar. Och vi har kontor över hela Sverige. Samt i England, Litauen, Polen, Bulgarien och Estland.

Den 17 juni fyller Tyréns 80 år

På pigga ben och med nyfikenhet i blicken omfamnar vi våra 80 år och styr mot framtiden - the best is yet to come.

Sven Tyrén

1940-talet

Sven Tyrén tar över konstruktionsfirman Teknologie doktor John-Erik Ekström Konsulterande Ingenjörsbyrå. Samarbetet med Svenska Bostäder påbörjas.

Tyréns 1950-talet Hötorgsskrapan byggtid

1950-talet

Hötorgshusen, Vällingby, Farsta. Introduktion av datorer i verksamheten. Sven Tyrén leder utvecklingsarbetet i HALTH-gruppen.

Tyréns 1960-talet

1960-talet

Skärholmen, Pappersindustri i Piteå, Sheraton hotell i Stockholm, Stockholms universitet. Sven tar initiativ till forskningsgruppen STEGA - grundvattenforskning i tätbebyggelse.

Tyréns 1970-talet Arlanda

1970-talet

Arlanda och Arlanda International, Landvetter, Moderna Muséet, Kungliga Livrustkammaren, Ombyggnad Kungliga Operan, Musikmuséet, Renovering Drottningholms Slott.
Sven Tyréns Stiftelse grundas. Dataföretaget Nordisk ADB och ett antal ingenjörsföretag förvärvas. BSAB, Byggandets Samordning AB grundas utifrån HALTH-gruppens arbete.

Tyréns 1980-talet Vasamuséet

1980-talet

Stadsteatern i Stockholm, Vasamuséet, Postterminalen i Stockholm, Arlanda Inrikes, Ombyggnad av NK, Södra stationsområdet SIF-huset blir det första uppdraget där CAD används.

Tyréns 1990-talet Arlandaexpress

1990-talet

Moderna Muséet och Arkitekturmuseum i Stockholm, Marinmuséet i Karlskrona, SOS Räddningscenter, Arlanda Syd, Arlandabanan, Mälarbanan och Svealandsbanan, ASTRA.
K-Konsult Infrastruktur med flera företag förvärvas. En komplett CAD-databas av city vid Hötorget. Tyréns finns nu på 20 orter i Sverige.

Tyréns 2000-talet Malmö

2000-talet

Bomässan i Malmö, Citytunneln i Malmö, Botniabanan, Citybanan, E18 Stockholm, Hammarby Sjöstad. Tyréns Byggkonsult och Tyréns Infrakonsult slås samman till ett bolag. Företaget Temaplan förvärvas.

Tyréns 2010-talet London

2010-talet

SKB Forsmark, Göteborgs central, Max IV, ESS, Kiruna, Slussen.
Tyréns tar steget ut på den internationella arenan i och med det gemensamt ägda bolaget AKT II. AKT II har sin bas i London och arbetar på en internationell marknad.

2020-talet

Resultatet av vårt arbete syns runt om i hela Sverige. Digitalisering och visualisering blir ett allt mer återkommande inslag i våra uppdrag. Vi har ett brett tjänsteutbud och vi tar de stora uppdragen som vi tidigare varit en liten del av. Vi är idag nästan 3000 personer i Tyrénskoncernen.