Projekt VLL IDUN

Den kallas en framtidsklinik och den är redan i bruk. Den innovativa tandvårdskliniken ligger i Umeå där Tyréns har hjälpt Västerbottens läns Landsting med att skapa en digital tvilling. Målet var att på distans kunna besöka och uppleva innovationskliniken.

Konsten att uppleva fysiska miljöer på distans

Att presentera fysiska miljöer på distans är alltid en utmaning då det är svårt att förmedla en rättvis upplevelse. Västerbottens Läns Landsting, VLL, stod inför denna utmaning; att visa upp sin innovationsklinik som återfinns i Umeå. De ville ”resa med kliniken” för att bevisa att tandvårdskliniker inte behöver vara små rum som domineras av vita väggar. Tyréns har hjälpt VLL med att skapa en upplevelse där det är möjligt att känna in sig i rummet och virtuellt besöka kliniken. En VR-upplevelse skapades i TyrEngine för att presentera och uppleva kliniken.

"Målet var att på distans kunna besöka och uppleva innovationskliniken."

Med ett underlag från konstruktionsdata och referensfoton byggdes delar av innovationskliniken upp. Fokus låg först och främst på att skapa behandlingsrummen där stora glasväggarna dominerar. Fördelen med att skapa en VR-upplevelse är att den spatiala upplevelsen förmedlas otroligt bra och när den kombineras med verklighetstrogen ljussättning känns det verkligen som att man står i rummet. Den Tyréns-utvecklade visualiseringsplattformen TyrEngine gör det möjligt att skapa VR-upplevelser som sedan enkelt kan distribueras, vilket även var fallet denna gång. VLL fick sin paketerade TyrEngine-modell av VR-upplevelsen som visades upp första gången i Göteborg på Tandläkarförbundets riksstämma 2018 och SweDental 2018.