ICON Complex

Takkonstruktion av glas

Tyréns får i uppdrag av beställaren Skandinaviska Glassystem AB att mellan 2009-2012 konstruera takkonstruktionen på ICON Complex som ritats av världskända arkitekthuset Renzo Piano. Byggnadens tak är böjd i olika radier och ska föreställa en vitval som stiger upp genom havsytan. Byggnaden ska ha flera funktioner som kontor och upplevelsecenter men kommer framför allt att husera det välkända Astrup-Fearnley museet för modern konst.

ICON Complex är den första skandinaviska byggnad som Renzo Piano ritat. Renzo är känd för att ha designat Pompidou-centret i Paris och Tjibaou-kulturcenter i Nya Kaledonien. Totalentreprenör för glastaket blir Skandinaviska Glassystem AB som tar hjälp av Tyréns för att praktiskt konstruera den komplexa takkonstruktionen.

Utmaningen i uppdraget finns i det unika och okonventionella designen på taket. Efter ett noggrant förarbete konstrueras taket som består av böjda limträbalkar som är upplagda på stålpelare och betongväggar. Över limträbalkarna byggs ett tätt tak. Utanför taket, med ett avstånd på 600 mm, blir det en stålkonstruktion som i sin tur bär upp glaset som täcker hela taket.

Beställare: Skandianviska Glassystem

{{item.Firstname}}-{{item.Lastname}}

{{item.Firstname}} {{item.Lastname}}

{{item.Title}}

{{item.Office}}

{{item.Phone}}

{{truncateEmail(item.Email)}}

{{VCardText}}