Modevaruhuset K:fem

Nybyggnation av varuhus och överdäckning över tunnelbanan

Konceptuellt kan K:fem beskrivas som ett antal spännande detaljister och vitala modefabrikantsmärken samlade i varuhusform och paketerade på ett attraktivt sätt för att nå ut till sina målgrupper. Ambitionen är att bli Sveriges mest spännande shoppingställe för mode, skönhet och accessoarer. K:fem är ca 8000 kvm och rymmer 35 avdelningar i två plan.

 

De största utmaningarna för oss som konstruktörer var tunnelbanans sträckning rakt genom huset samt utkragande tak och fasader i glas. Detta krävde ett nära samarbete mellan arkitekt och konstruktör för utformning av detaljlösningar.

Överdäckningen av tunnelbanan utfördes med prefabricerade betongelement för att klara de stora spännvidderna samt för att få ett snabbt montage. Byggnadens stomme består av bjälklag av förtillverkade håldäcksplattor upplagda på stålbalkar. Under yttertaket finns en våning av fackverksbalkar i stål som tar hand om glasfasaderna som kragar ut mot sydväst och sydost samt det röda glastaket som kragar ut 12 meter åt sydväst samt smalnar av mot fasaden i sydost. Fackverken tar även hand om delar av bjälklaget för plan 4, detta för att uppnå önskad pelarplacering i plan 3 samt för att klara tunnelbanans sträckning genom huset. I uppdraget ingick även att projektera spiraltrappan utan spindel mellan plan 3 och 4. I projektet hade vi ett mycket gott samarbete både mellan projektörerna och mellan projektörerna och vår uppdragsgivare.


Arkitekt: Wingårdh arkitektkontor AB

Beställare: AB Svenska Bostäder

{{item.Firstname}}-{{item.Lastname}}

{{item.Firstname}} {{item.Lastname}}

{{item.Title}}

{{item.Office}}

{{item.Phone}}

{{truncateEmail(item.Email)}}

{{VCardText}}