Arenastaden

Tyréns belyser Arenastaden

Friends Arena, med en kapacitet för större publikevenemang på upp till 65 000 åskådare, invigdes i oktober 2012. Tyréns får i uppdrag att planera belysningen runt om arenan, på anslutande gator, busstorg, ramper, cirkulationsplatser, torg, hissar och trappor.

Budgeten för investeringar är begränsad, så det gäller att tänka kreativt, till exempel i valet av stolpar. En av Tyréns ljusdesigners, tar fram en galvaniserad, sned stolpe som står två och två i kors. På varje stolpe sitter två armaturer, där den ena används vid dagligt bruk, och den andra tänds upp vid event, då belysningskraven är mycket högre. Detta görs för att kunna spara energi, och inte ha på belysningen på fullt i onödan.

Under de komplicerade bilramperna som leder upp till arenan, in i garagen, till broar och till utrymningsramper, placeras enkla smalstrålande strålkastare med färgfilter på pelarna, som komplement till gatubelysningen. Detta underlättar orienteringen, då ljusfärgen åt ena hållet är orange, och åt andra hållet magentafärgad (lila). Ljusa, vertikala ytor skapar rumslighet och underlättar orienteringen.

I trappor monteras lysrör i räckena, och kompletteras med stolparmaturer. Hissarnas glaskroppar accentueras med färgat ljus, för att skapa vackra blickfång och nya landmärken: ”Vi ses vid den lila hissen”.

I uppdraget ingår också att göra belysningsberäkningar för samtliga ovan nämnda delar.

 

{{item.Firstname}}-{{item.Lastname}}

{{item.Firstname}} {{item.Lastname}}

{{item.Title}}

{{item.Office}}

{{item.Phone}}

{{truncateEmail(item.Email)}}

{{VCardText}}