Nyheter
12 mars 2024

Fyra Tyrénsprojekt kan vinna Årets Bygge 2024

Vad har Viared Center i Borås av Gert Wingårdh, Kunskapsstaden i Kiruna, Prästhöjden i Borås och Lunds domkyrkas takrenovering gemensamt? Jo, det är projekt där Tyréns bidragit och som nu är nominerade till Byggindustrins tävling Årets Bygge 2024. Prisutdelningen sker på Construction Summit i Stockholm den 19 mars.

Av totalt 107 nominerade projekt har 18 tagit sig till final, Tyréns har varit involverade i fyra av dessa. 

Viared Center är nominerat i kategorin Hotell och kontor i Årets Bygge 2024.

Viared Center omfattar 5 500 kvm i fyra våningar med underjordiskt garage samt en takterrass med odlingar, inspirerad av Babylons hängande trädgårdar. Gert Wingårdh står bakom byggnadens spännande arkitektur i trä, inklusive takterrass med pergola och lika mycket grönska även inomhus. 

– För att det ska bli så här bra krävs det extremt skickliga entreprenörer och arkitekter, ja proffsnivå på alla inblandade, menar Fredrik Nordin, uppdragsansvarig på Tyréns.
 
Byggnaden är certifierad enligt Miljöbyggnad Guld och är unik avseende arkitektur, konstruktion och miljö.

– Vi har varit med från början genom uppdrag från RO-gruppen och arbetat med hela systemutredningen, men också tagit fram själva upphandlingsunderlaget och gett råd kring akustikfrågor. Dessutom har vi gjort en omfattande projektering av grundkonstruktion, stomme och framförallt stomkompletteringen. Sen har vi samordnat med andra stommaterial, det är mycket jobb när det är hybridstommar i en byggnad, säger Fredrik Nordin.

Övriga nominerade projekt som Tyréns bidragit till är:

Kunskapsstaden i Kiruna; kategori Samhällsfastigheter. Projekterade program-, system- samt bygghandling för ett nytt utbildningscentrum i Nya Kiruna. Uppdrag av Umia/Hent.
 
Takrenovering av Lunds domkyrka; kategori Renovering. Uppdrag att utföra utredning, ritning och en teknisk lösning för att lyfta ned torntaken.
 
Prästhöjden i Borås; kategori Bostäder. Uppdrag av Setra Group som träkonstruktör för lägenheter. Husen har träfasad i fyra våningar och är byggda i massiv trästomme.

 
Fakta Årets Bygge

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda pris som varje år delas ut av tidningen Byggindustrin. Projekten tävlar inom sex olika kategorier: Bostäder, Hotell och kontor, Infrastruktur, Industribyggnad/logistik/butik, Samhällsfastigheter och Renovering. 

De nominerade projekten utvärderas enligt kriterierna: arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan. Årets prisutdelning sker den 19 mars på Construction Summit i Stockholm.

Här är listan över projekten som kan ta hem Årets Bygge 2024
 

Viared Center. Fotograf: Anna Sigge, RO-gruppen