Nyheter
2 februari 2022

Vattentornet i Norra Berget – ett landmärke får nytt liv

Vattentornet på Norra Berget är ett av Askersunds mest välkända landmärken. Tyréns är huvudkonstruktör för uppdraget att omvandla det 31 meter höga kulturminnet till sju unika trerumslägenheter. I området runt tornet byggs sju trävillor där Tyréns har i uppdrag att ta fram bygghandlingar.

Ombyggnationen av vattentornet ska bilda en spännande helhet ihop med både Sofia Magdalena kyrka och Norra Bergens mycket gamla trähusbebyggelse. En av utmaningarna i projektet är vattentornets kulturbyggnadsstatus, som innebär bland annat att byggnadens tegelfasad inte får ändras.

Vattentornet från 1907 har byggts om till sju lägenheter. En på varje våningsplan. Kök och badrumsdel är placerat i tornbyggnaden – och sov- och vardagsrum i en tillbyggnad. Tillsammans skapar det en unik 70 kvadratmeter stor lägenhetsyta, alla med tillgänglighetsanpassade balkong.

Tyréns har tagit fram konstruktionslösningar för stomme och mellanbjälklag i tornbyggnaden och har ansvarat för akustiklösningar. Konstruktionsmässigt krävs hänsyn till en blandning av byggnadsstilar i en känslig miljö. En stor utmaning har varit att hitta lösningar för stabilisering mellan vattentorn och tillbyggnaden.

Norra berget konstruktion

Tyréns har som huvudkonstruktör gjort konstruktionsritningarna för den grundläggande bottenplattan för utbyggnaden där sovrum och vardagsrum är placerade. Men även för den cisternliknande lägre byggnaden i marknivå avsedd för tvättstuga, förråd och en övernattningslägenhet. För båda utbyggnaderna har utmaningen varit att göra anpassningar för den limträkonstruktion som byggs uppepå, vilket krävt samordning och nära dialog med alla inblandade aktörer.

Norra berget konstruktion byggställning

Kring vattentornet byggs även sju fristående villor med en trerumslägenhet i vardera. Villorna byggs i lösvirkesträ och Tyréns konstruktörer har haft uppdraget att göra bygghandlingsprojektering.

Genom ombyggnad av vattentornet från 1907 har en vacker anrik byggnad återbrukats och omvandlats genom modern teknik. En hållbar lösning som bevarat kulturhistoria och samtidigt bidragit till att möta efterfrågan på centrala bostäder i Askersund.  

Inflyttning i lägenheterna i vattentornet och de omkringliggande villorna beräknas våren 2022. Samtliga lägenheter blir hyresrätter.


Beställare: ÅV Bygg
Byggherre: Askersundsbostäder