Nyheter
2 februari 2023

Innovationer är en naturlig del av vardagen

Miljökonsulterna Lisa Johansson Röjsel och Malin Bergman arbetar inte bara i klassiska uppdrag. De är även två av Tyréns många medarbetare som också kan kalla sig innovatörer. På Tyréns är innovationer en del av vardagen och något som medarbetarna uppmuntras till att arbeta med.

”Tyréns har skapat en miljö där det är väldigt motiverande att innovera.”

Du har säkert känt någon gång att en arbetsuppgift borde gå att lösa på ett bättre och snabbare sätt, men inte hittat rätt väg eller tiden för att ta dina tankar vidare. Genom att ge medarbetarna utrymme till att tänka nytt skapas en innovativ kultur, där medarbetarna uppmuntras till att ta fram lösningar som förenklar och förbättrar sin egen eller kundernas vardag.

- Vår innovation SmartMass började med att jag fångade upp ett behov av ett enklare LCA-verktyg. Jag frågade runt bland mina kollegor för att få veta mer och tog sedan fram en idé som skulle spara både tid och pengar åt våra kunder. Jag uppmuntrades att skicka in idén till Tyréns fröprogram, berättar Lisa.

Fröprogrammet är en del av vår innovationsprocess, där alla medarbetare kan bidra med sina förslag på nya hållbara lösningar på problem som uppstår i kundernas vardag. Alla idéer ska ha en stark koppling till vår verksamhet och de bästa idéerna fångas upp och går vidare i processen. En del når hela vägen fram och blir en produkt eller tjänst som Tyréns erbjuder kunderna.

Innovation på arbetstid

Tyréns har sedan starten haft ett stort fokus på forskning och utveckling, genom ägaren Sven Tyréns Stiftelse. Det finns i generna och är därför en naturlig del av verksamheten.

- Det är otroligt värdefullt att ha möjlighet att få jobba med sin innovation på arbetstid. Det gör innovationsarbetet mer effektivt än om det skulle drivas vid sidan av vårt ordinarie arbete. Hela innovationsprocessen där vi har styrgrupper och innovationscoacher till vår hjälp är utvecklande och driver arbetet framåt. Tyréns har skapat en miljö där det är väldigt motiverande att innovera, säger Malin.

”Det är lyxigt att få jobba så fritt med vår innovation, samtidigt som vi har ett stort ansvar.”

Guldkant på vardagen

Att arbeta med en innovation är lite som att driva ett företag i företaget:

- Vi får lära oss mer om bland annat ekonomi, marknadsföring och försäljning. Och programmering! Våra arbetsmetoder skiljer sig från hur vi jobbar i våra vanliga uppdrag. Genom vårt innovationsarbete har vi även byggt ett brett nätverk, både internt på Tyréns och inom branschen.

- Det är lyxigt att få jobba så fritt med vår innovation, samtidigt som vi har ett stort ansvar. All uppmuntran som vi får från kollegor och kunder, tillsammans med att vi trivs med att jobba ihop, motiverar oss att fortsätta att utveckla vår produkt, avslutar Lisa och Malin.

Klimatsmart masshantering med SmartMass

SmartMass

Lisas och Malins innovation SmartMass är en tjänst som hjälper kunden att klimat- och kostnadsberäkna masshanteringsscenarier för stora såväl som små projekt inom anläggningsbranschen.

Läs mer

Tyréns innovationsprogram

Att tänka innovativt är en naturlig del av konsultarbetet vilket resulterar i en mängd smarta och praktiska innovativa lösningar för samhällsbyggandet.

Läs mer