Nyheter
22 juni 2021

Vandrande skolbussar vinnare i Trafikverkets innovationstävling

Tyréns vinnande idé handlar om att få fler att gå och cykla på ett säkert sätt. Föräldrar kan med hjälp av en app skapa ett schema för lämningar och hämtningar och samordna resorna med andra föräldrar. 25 tävlingsbidrag blev till fyra finalister, och efter omröstning i sociala medier vann Tyréns koncept publikpriset.

Innovationstävlingen som ska bidra till ett mer aktivt och hållbart resande fick in 25 idéer. Fyra valdes ut och fick möjlighet att utveckla sin idé. Tyréns koncept ”Res tillsammans” bygger på appen Hit&Dit som vi utvecklat tillsammans med it-företaget IST Home.

För att utse det vinnande konceptet fick allmänheten rösta på Trafikverkets webbplats och i sociala medier. Tyréns koncept fick hela 43 procent av rösterna.

- Att vi fick flest röster visar att många vill hitta sätt att välja mer hållbara sätt att resa. Om det är enkelt kommer fler att välja att gå, cykla eller åka tillsammans till skola och fritidsaktiviteter, säger Hedda Ericsson, projektledare och analytiker inom hållbar mobilitet på Tyréns.

Appen samlar statistik om resvanor

Förutom appen innehåller konceptet en statistikplattform, som ska göra det lättare för kommuner och myndigheter att samla in och analysera data över resvanor och på ett lustfyllt sätt få medborgare att delta i enkätundersökningar.

- Vi vet att kommuner behöver bättre underlag för att förstå hur invånarna faktiskt reser. Därför har vi utvecklat en statistikplattform som gör att kommunen har tillgång till uppdaterad resvanedata som underlag för att vidta åtgärder som underlättar ett aktivt och säkert resande, säger Oliver Tovatt samhällsanalytiker på Tyréns.

Mer om Res tillsammans och appen Hit&Dit

I Hit&Dit-appen går det att bygga ett schema och bestämma vem som hämtar, när, var och vilka som ska med. I appen finns även en kommunikationskanal och chatt som gör det enklare för föräldrar att strukturera planeringen. ”Gamification” gör det hela mer lustfyllt och dagliga uppdrag eller tävlingar uppmuntrar till att lära barnen om trafikvett och säkerhet.

Appen gör det också möjligt att samla in anonym data över var och hur invånarna i kommunen transporterar sig. Dessa resmönster kan kommuner och andra intresserade aktörer senare använda för att följa upp mål och för att panera för mer hållbara och säkra resor. Ambitionen är även att appen ska kunna användas av trafikmyndigheter för att skicka ut viktig samhällsinformation och korta enkäter för att därmed få ännu bättre statistikunderlag i planeringen för hållbara och aktiva resor.

Läs mer hos Trafikverket