Nyheter
13 oktober 2017

Tyréns har utvecklat geofysiska analysmetoder i världsklass

Snart kokar den förorenade marken där Sveriges äldsta kemtvätt funnits. Fastigheten på Långebro i Kristianstad är en av Skånes mest förorenade tomter. Stora mängder jord har fraktats bort. Nu ska marken under värmas upp och rensas på föroreningar för att undvika en fortsatt spridning i grundvattnet. Tyréns har via FoU-projekten TRUST 2.1 och MIRACHL utvecklat världsledande teknik för att både detektera föroreningen i förväg och monitorera hur väl vald saneringsmetod lyckas rena marken.

Saneringen görs genom att ”koka marken” med hjälp av ca 100 st doppvärmare som installerats till 22 meter under markytan. Idén är att när förorenad jord och grundvatten värms upp, så förångas föroreningen. Den stiger upp genom jorden, samlas upp i ett rörsystem och går vidare till containrar med filter med aktivt kol som renar både luft och vatten som kondenserats från den varma ångan.

Hanna Lindvall på Tyréns är kontrollansvarig åt kommunen och hennes arbete innebär;
att kontrollera att entreprenören uppfyller sina åtaganden gällande påverkan på omgivningen, och dessutom följa upp hur föroreningsnivåerna i grundvattnet runt området förändras före, under och efter saneringen. Det innebär provtagning av både luft, grundvatten och processvatten från reningsanläggningen.

I FoU-projektet MIRACHL har vi mätt den aktuella föroreningssituationen i 3D strax före saneringen påbörjas och kommer att mäta strax efter att den har avslutats i början på 2018. 

Tyréns har via FoU-projektet TRUST tillsammans med Lunds Universitet mätt med geofysiska metoder för att skapa en 3D-bild av föroreningens utbredning. Sara Johansson som arbetar som geotekniker på Tyréns är doktorand i det projektet och har utvecklat världsledande analysmetoder inom området.

Fakta om Färgaren 3
Fastigheten där en av Sveriges äldsta kemtvättar legat är på cirka 2 500 kvadratmeter. Här bedrevs färgeri och kemtvätt med klorerade lösningsmedel från början av 1900-talet fram till 1980-talet. Byggnaderna revs 2001. Fastigheten tillhör de mest förorenade i Skåne och har pekats ut som ett högt prioriterat saneringsprojekt. Anledningen är att föroreningarna hotar att spridas till en av Skandinaviens mest värdefulla grundvattenresurser som ligger 100 meter under marknivån.

Kristianstads kommun har fått närmare 50 miljoner kronor i bidrag från Naturvårdsverket, via Länsstyrelsen i Skåne, för att sanera området.

Läs mer om Färgaren 3 här >