Både älvbotten och marken vid Malungs före detta garveri har föroreningar som gör att en sanering är helt nödvändig. Just nu pågår ett flertal utredningar för att se omfattningen av föroreningarna och för att hitta det säkraste sättet att genomföra dessa saneringar på.
Tyréns uppdrag var från början att göra enklare markundersökningar inför sanering av garveritomten som stått tom sedan branden 2014. Under arbetets gång hittades miljöfarliga ämnen som inte funnits med i beräkningen från början, bland annat i Västerdalälven som går precis utanför tomten, och uppdraget växte.
– Sedimenten i älven visade sig ha en kraftig gasavgång som leder till en obehaglig lukt, dessutom kan gasen som avgår när man lyfter upp sedimenten vara hälsoskadlig. En utredning av hälsoeffekter för de som ska arbeta med saneringen och de som bor i området har genomförts av arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet, säger Kristin Elgh Dalgren, miljöutredare på Tyréns.
Flertal genomförda undersökningar
Ett flertal undersökningar har genomförts, både på land och i älven. Och det finns många faktorer att ta hänsyn till. Under området som ska saneras finns Malungs grundvatten, där de tar stadens dricksvatten. Eftersom dricksvattenintaget finns nedströms i älven måste sedimenten skärmas av med spontar vid muddring och en översvämningsberäkning har gjorts för att se att inte spontarna bildar översvämningar uppströms.
– Vi på Tyréns har gjort väldigt många undersökningar av sedimenten, både geotekniskt och miljömässigt. Vi har gjort en översvämningsmodell av Västerdalälven och en 3D-modell av grundvattnet. Nu i början av året ska all insamlad kunskap vägas ihop för att hitta ett slutligt åtgärdsalternativ för det förorenade området. Till skillnad från många andra uppdrag, där det bara är de miljömässiga faktorerna som styr åtgärdsvalet, så behöver det slutliga åtgärdsvalet i detta fall också inkludera översvämningsrisk, geoteknisk stabilitet vid arbete i strandkanten, risk för luktproblem hos närboende och hur vi på bästa sätt skall skydda grundvattnet under åtgärden. Det är mycket utvecklande att få vara delaktiga i detta projekt och vi hittar nya arbetsmetoder som vi även kommer ha nytta av framåt, säger Kristin.
Bild: Kristin Elgh Dalgren mäter gasavgång från sedimenten för vidare undersökningar. Foto: Adrian Gomez Sanches, Arbets- och miljömedicin i Uppsala.
Bra samarbete har varit avgörande
Gisela Åberg är miljöinspektör vid Malung-Sälens kommun och hon är mycket nöjd med Tyréns arbete:
– Tyréns kompetens och förmåga att samarbeta med mig som kommunens projektledare har varit helt avgörande för det här väldigt komplexa projektet. Att Tyréns har en bredd i sin kompetens inom företaget med allt från geotekniker, hydrogeologer med mera, är en stor tillgång. Jag är mycket nöjd med samarbetet hittills, framför allt med Kristin som uppdragsansvarig, säger Gisela.
Överraskande fynd vid bottenskanning
För att få en bättre bild av älvbotten har en bottenskanning med hjälp av dykare gjorts. Först gjordes inmätning med hjälp av lod och sedan gick dykarna ner för att titta på objekt på botten. Utöver många rör och virke som fastnat hittades även en bil av ganska ny modell. Den kommer att tas upp och undersökas. Resultatet av skanningen har nu kommit och Tyréns och kommunen kommer att gå igenom rapporten tillsammans.
Omfattande tillståndsprocess
Miljökonsekvensbeskrivningen (MKB) för vattenverksamhet kommer att bli mycket omfattande med alla sponter och länsvattenhållningar. Eftersom hela området ligger under 100-årsflödet så räknas även jordens sanering som en vattenverksamhet enligt den juridiska definitionen. Denna MKB kommer att skrivas nu under våren. När miljödomstolen har svarat på hur vi får genomföra saneringen påbörjas projekteringen, som var Tyréns ursprungliga uppdrag. Själva saneringen beräknas starta om cirka tre år.
– Som miljöutredare är det roligt och intressant att få vara delaktig i detta projekt. Det finns väldigt mycket kunskap och erfarenhet i vår arbetsgrupp som är fantastiskt att få ta del av. Genom samarbete har vi lyckats lösa många problem. Kommunen, som representeras av Gisela Åberg, är engagerade och öppna för nya idéer. Vi arbetar alla mot samma mål – att genomföra saneringen på bästa sätt för att i framtiden kunna göra området tillgängligt för invånarna i Malung, avslutar Kristin.