Nyheter
24 oktober 2022

Innovativa träbostadshus i Duved

I jämtländska Duved planeras det för fem unika och innovativa bostadshus, vilka ska vara mall för den framtida miljön i Duved. De fem husen ska byggas i trä och är en del av projektet Duved 5 – ett möte mellan fem arkitekter, den lokala byggindustrin och bostadsutvecklare.

I arbetet med att realisera drömmarna kring Duved 5 har Tyréns blivit tillfrågade av att bidra med sin expertis inom trä och träkonstruktion.

– Tidigt bestämdes det att de här husen skulle byggas av trä och specifikt KL-trä, berättar Tove Malta, avdelningschef på Tyréns. Att arbeta med KL-trä är något vi på Tyréns har väldigt goda kunskaper och erfarenhet av sedan tidigare, så det känns kul att få bidra med de kunskaperna i ett sådant innovativt och nytänkande uppdrag som detta.

De fem bostadshusen är prototyper som ska kunna skalas upp och bli serieproduktioner, antingen i Duved eller på andra platser. Arkitekterna har utgått från olika teman i gestaltningen av husen, och har tydliga visioner och inriktningar.

– Att vara konstruktör i det här uppdraget är väldigt spännande och utmanande. Att ta hand om lasterna är kanske den mest självklara uppgiften en konstruktör har, och det måste vara lösningar som harmoniserar med de arkitektoniska dragen. Utöver det så är det också mycket viktigt att ta fram lösningar som också ska verka för att huset ska ha bra ljudegenskaper, tillåta en effektiv dragning av installationer och självklart vara brandsäkert. Dessa aspekter är väldigt viktiga, speciellt i detta fall där husen är tänkta att gå till serieproduktion, berättar Johannes Sundström, konstruktör på Tyréns.

– Jag är väldigt glad över de kollegor jag har att bolla med som är experter i de enskilda områdena som nämnts. Lägger vi sedan till hållbarhets- och nyttjandeperspektiv så kan vi snabbt konstatera att det är komplext och mycket att tänka på. Här finns stora möjligheter att visa vad vi kan och bidra till att ta fram riktigt bra hus, vilket gör hela projektet otroligt roligt att arbeta med, avslutar Johannes Sundström.

Byggnationen av de nya bostadshusen planeras till hösten 2022.

Om Duved 5

Projektet Duved 5 bygger på möten mellan fem arkitekter, den lokala byggindustrin i Jämtland och bostadsutvecklare. Uppgiften är att utveckla var sitt hus om 200 kvm i två våningar enligt befintlig detaljplan. Prototyper uppförs i Duved och ska sedan kunna övergå i seriellt byggande.
Duvedframtid.se

Läs mer om Tyréns träsatsning och om konstruktion i KL-trä

Illustration: Shideh Shaygan
Modell: Carmen Izquierdo