Nyheter
22 oktober 2020

Vasakronan visualiserar ombyggnationer med spelteknik

Tyréns har sedan 2015 bland annat jobbat med BIM-strategi och samordning i stadsutvecklingen av Sergelgatan i Stockholm. Nu har vi tagit projektet ett steg längre och erbjuder visuell planering av arbetsplatsdisposition i plattformen TYREngine.  

Genom visuell APD (arbetsplatsdisponerings)-planering får Vasakronan ett skräddarsytt verktyg för att kommunicera med sina hyresgäster under pågående ombyggnationer. Verktyget erbjuder smarta presentationsformer med möjlighet att bland annat navigera fritt i 3D och dra i en tidslinje för att se ombyggnationerna över tid.

Vasakronan hörde av sig till oss under pågående BIM-uppdrag med en förfrågan om hjälp att ta fram en 3D-modell för hyresgästkommunikation. Eftersom vi redan hade tillgång till ett underlag i form av projektets befintliga 3D-modeller kunde vi snabbt presentera en lösning, säger Anna Linder, visualiserare på Tyréns.

Anna Linder samarbetade med fler visualiserare på Tyréns för att ta fram en avskalad konceptmodell som Vasakronan nappade på. Innan sommaren påbörjade de utformningen av modellen.

Tjänsten visar hyresgästerna förändringar som sker över tid. Det kan handla om alltifrån hur mycket buller det förväntas bli under ombyggnationerna till vilken alternativ väg hyresgästerna behöver ta till jobbet. Modellen kommer att uppdateras löpande med tidplaner och teknisk information.

Att tjänsten är baserad på Tyréns egenutvecklade plattform TYREngine ger den visuella APD-planeringen en unik flexibilitet. Det finns möjlighet att ta fram alltifrån en avskalad version till en modell fylld med människor och fordon som rör sig efter givna mönster. Det är kraften från TYREngines spelteknik som erbjuder nya möjligheter.

Vi har fokuserat på att skräddarsy en produkt som ger Vasakronan det bästa kommunikationsverktyget för deras behov. Vår ambition är att utveckla konceptet med visuell APD-planering till en mer standardiserad produkt som kan anpassas till olika kundtyper. Vi ser ett stort behov av tjänsten på marknaden och i dagsläget finns inte många andra alternativ, säger Anna Linder.

Läs mer om TYREngine här