Nyheter
22 mars 2024

Sara Kulturhus vinner Träpriset 2024

Sara Kulturhus – ett landmärke som har fått internationell uppmärksamhet för sin innovationskraft som flyttat fram positionerna för träbyggandet. Igår korades det som vinnaren av Träpriset 2024. Med sina 20 våningar är Sara Kulturhus i Skellefteå ett av världens högsta hus byggt i trä.

Sara Kulturhus stod klart redan 2021, men eftersom Träpriset delas ut bara vart fjärde år blev byggnaden ändå en av årets 12 nominerade bidrag. 

– Jag är stolt och oerhört glad! Det här är det absolut häftigaste träprojekt som någonsin gjorts i Sverige, kanske också det mest komplexa och komplicerade, säger Gustav Essebro, som varit med och beräknat träkonstruktionen. Priset är trähusens motsvarighet till OS. 

Rent teknisk finns det många utmaningar att ta hänsyn till i konstruktionen av stora trähus. En är att bygga så högt i ett lätt material som trä, att hantera akustiken med lågfrekventa ljud är en annan. Men fördelarna är många, inte minst ur ett hållbarhetsperspektiv. Träet i byggnaden binder mer än 9 000 ton koldioxid, vilket motsvarar 13 000 personers flygresor tur och retur mellan Stockholm och New York.

Kristoffer Malm och Gustav Essebro var på plats i Stockholm och tog emot priset.


– Våra diskussioner i juryn har kretsat kring att Sara Kulturhus har satt en ny standard och kommit att bli en symbol för en hel stads gröna omställning, säger Rahel Belatchew, ordförande i Träprisjuryn och grundare av Belatchew.

Vinnaren av Träpriset 2024 offentliggjordes på Träprisgalan den 21 mars. Galan ägde rum i den nybyggda delen av Tekniska Muséet i Stockholm som heter Wisdome Stockholm, en byggnad helt i trä som bland annat inrymmer en sfärisk 3D-biograf. Det vinnande bidraget fick, utöver titeln som vinnare av Träpriset 2024, också en vinstsumma om 100 000 kronor. Prisutdelare var kulturminister Parisa Liljestrand. 

Om Träpriset

Träpriset är ett av Sveriges mest eftertraktade arkitekturpris och tilldelas vart fjärde år ett nytt byggnadsverk som uppförts i Sverige och som innehar särskilda arkitektoniska kvalitéer. Byggnaden kan vara ett hus, en bro eller en anläggning där trä använts på ett korrekt sätt som tillvaratar träets möjligheter och samtidigt speglar eller utvecklar den svenska arkitekturtraditionen. Bakom Träpriset står Svenskt Trä som ingår i Skogsindustrierna.

Juryn 2024 bestod av Thomas Sandell, Camilla Schlyter, Mark Isitt och Rahel Belachew (ordförande). Till Träpriset 2024 kom sammanlagt 145 tävlingsbidrag in. Av dessa besökte juryn 40 byggnader och av dessa nominerades 12. 

Läs mer om Tyréns innovativa träbyggnadsteknik som har möjliggjort att kulturhuset fått två olika konstruktionssystem.