Träbyggnad i fokus

Om du tycker dig se fler byggnader av trä i stadsbilden ser du rätt. Att bygga större projekt och högre hus i trä blir vanligare för att möta klimatutmaningen. Tyréns har stor erfarenhet av träbyggnationer och vill bidra till att ännu fler vågar välja trä.


Just nu sker en snabb omställning i branschen och fler väljer att bygga stora - och höga - byggprojekt i trä. Vi vill bidra till utvecklingen genom att erbjuda analyser av för- och nackdelar med olika material tidigt i ett byggprojekt. Trä passar inte alltid men det är värt att ställa frågan. 

Matcha material med behov

Varje material har för- och nackdelar vad gäller hållfasthet, vikt, fukttålighet och miljöegenskaper. Därför vill vi se fler kombinationer av material och hybrider som är optimerade utifrån hållbarhet och kravbild. Det är av mindre betydelse om resultatet blir 80 procent trä och 20 procent betong, eller 50 procent trä och 50 procent betong. 

Trä är ett både lätt och hållbart material som passar bra för tillbyggnader och när områden ska förtätas.

Trä fungerar bra för ombyggnationer

Trä fungerar bra för tillbyggnad, till exempel när redan bebyggda områden ska förtätas. Eftersom trä väger en femtedel så mycket som betong och samtidigt har hög hållfasthet, är det ofta bra för påbyggnad av befintliga hus.

Helhetsperspektiv ger resultat

Det är viktigt att ha prioriteringarna klara innan projektstart och att hitta helhetsperspektivet där områden som den planerade byggnadens funktion, arkitektur och teknik optimeras tillsammans med hållbarhet och ekonomi. På så sätt uppnås den helhetslösning som bäst matchar målbilden.

Debatt: Utnyttja den fulla träpotentialen

Vi vill bidra till ett ökat fokus på materialval och på trä som alternativ. Läs Per Löfgren, hållbarhetschef, och Elias Baena, affärsutvecklare på debattplats i tidningen Aktuell Hållbarhet.

Läs debattartikeln

TK Botnia är nu en del av Tyréns

Tyréns förvärvar konsultföretaget med gedigen erfarenhet av avancerade träkonstruktioner.

Läs nyheten

Så blir trähusen klimatpositiva

Det är fullt möjligt att bygga helt klimatneutrala flerfamiljshus redan i dag, enligt en ny rapport. Med materialbyten kan husen till och med bli klimatpositiva. Tyréns har tagit fram en rapport åt Träcentrum Norr.

Läs artikeln i DI

Konsten att välja rätt material

Elias Baena, affärsutvecklare på Tyréns, reder ut begreppen när det gäller trähus och hållbarhet.

Läs mer

Ekonomi och klimat blir vinnare när fler bygger i trä

Trä blir allt vanligare både i större - och högre - byggprojekt.  

Läs nyheten