Eld och stjärnhimmel lyser upp LTU - Tyréns står för gestaltning av belysning

Tyréns fick uppdraget att gestalta och projektera utemiljön inklusive belysning på Campus Luleå.

Luleå tekniska universitet (LTU) är Skandinaviens nordligaste tekniska universitet och invigdes 1971. Lagom till sitt 50-årsjubileum hösten 2021 invigdes en upprustad utemiljö längs huvudstråken Regnbågsallén och Vintergatan. Entreprenadformen var ”totalentreprenad i samverkan” med Akademiska hus som slutkund och Skanska som generalentreprenör.

Tyréns ansvarade för bland annat för landskapsarkitektur och gestaltning av belysning. Visionen för ljusmiljön vid LTU var att skapa en levande, trygg och attraktiv plats året om, med en förstärkt identitet som vintercampus.

Förutom ett promenad- och cykelstråk används platsen till möten, lärande, fika och events. Målet har varit att lyfta fram det unika ljuset i norr med sin stjärnhimmel, sitt norrsken och den låga solens upp- och nedgångar. I kontrast till kylan stod elden som ett bärande element i ljusgestaltningen. Ljussättningen har byggts upp av flera lager för att skapa en varierande ljusmiljö med lagom mängd ljus där mörkare partier får ta plats. Resultatet är en spännande och karaktärsfull ljusmiljö som ger en varm ombonad känsla även under de kallaste vintermånaderna.

Regnbågsallén i Luleå
Regnbågsallén i Luleå
Regnbågsallén i Luleå
Regnbågsallén i Luleå
Regnbågsallén i Luleå

Läs mer om uppdraget att gestalta ljusmiljön vid Luleå tekniska universitet i tidningen Ljuskultur

 

Beställare: Skanska och Akademiska Hus

Fotograf: Johan Jansson