Multiaktivitetshus i trä växer fram i Gällivare

När grannorten Malmberget behöver flytta på grund av gruvbrytningen ska Gällivares två centrum bli ett. Tyréns har fått en nyckelroll då kommunens nya multiaktivitetshus växer fram. En cirka 22 000 kvm stor träbyggnad kommer husera ett flertal verksamheter med koppling till kultur, sport och fritid – allt i en toppmodern miljö. 

Trä som bärande konstruktion

Det är ett intressant och utmanande projekt, ritat av den prisade arkitekten Michael Green från Kanada, med ett stort inslag av trä som bärande konstruktion. Fördelat på sex våningar kommer besökare att kunna välja mellan bio, bibliotek, simhall, äventyrsbad, spa, sporthall, restaurang, klättervägg, lokaler för brottning och tyngdlyftning, musik och scenkonst och mycket mer. 
 
– Huset kommer att göra skillnad för samhället här i Gällivare, och det är roligt att Tyréns fått förtroendet att vara med hela vägen. Det är ett spännande projekt som kräver innovativa lösningar, särskilt när det gäller en byggnad av den här storleken som ska uppföras centralt på en begränsad yta – det ställer krav på både uppfinningsrikedom och logistikförmåga. Många teknik- och miljöfrågor har krävt hela vår kompetensbredd, säger Örjan Matti, projektledare på Tyréns. 

Örjan Matti projektledare på Tyréns vid Multiaktivitetshuset Gällivare

I projektet har det funnits en hel del utmaningar, från överprövningar och pandemi till en bergskvalitet som var sämre än befarat. Men nu är grunden äntligen på plats och träbyggnaden kan börja växa på höjden. Och bredden. Byggnaden på nästan 22 000 kvadratmeter består av sex våningar med delar som binds samman via en 100 meter lång inomhusgata. På vardera sida om gatan finns lokaler som bland annat kommer erbjuda konserter, evenemang, dans, styrketräning, kampsport och spa.  
 
Till hösten 2024, när den fjärde etappen påbörjas, kommer den bärande konstruktionen övergå från betong till i huvudsak trä. Det är nu själva huset ska komma på plats; tak, väggar, golv, installationer för bland annat el, ventilation och rör. Plus alla detaljer och utrustning, stort som smått. 
 
– Vi har passerat många milstolpar och projektet går stabilt framåt. Nu är vi i husbyggarfasen och arbetar med delar av grund- och betongstommen. Det gäller våningsplan ett och två som ska upp i ungefär samma nivå som markytan, säger Örjan Matti. 

Byggnaden kommer att bli ett viktigt tillskott till Gällivares utveckling, och en attraktiv mötesplats med centralt läge. Genom åren har ett stort antal konsulter från Tyréns bidragit med en rad kompetenser, framförallt projekt- och byggledning. Under 2027 ska allt stå klart och då har vi på Tyréns varit med i tio år.