Trikåfabriken - från kläder till kontor

I Malmö har en gammal trikåfabrik från förra seklets början förvandlats till ett vackert och hållbart kontor som uppfyller moderna behov. Byggnadsvård och återbruk har fått stort fokus i den omfattande totalrenoveringen, där Tyréns konstruktörer jobbat nära de ansvariga arkitekterna.  

I totalrenoveringen av en gammal damunderklädesfabrik i Malmö har Tyréns som underleverantör till totalentreprenören Servicekuben stått för konstruktion i bygghandlingsfasen. Detta i nära samarbete med arkitekten Fojab, som idag hyr halva fastigheten för sitt eget kontor. Sedan tillverkningen av damunderkläder lades ner 1984 hade huset byggts om i omgångar, och eftersom alla förändringar inte fanns dokumenterade fick Tyréns konstruktörer lösa utmaningar som uppstod under renoveringsprojektets gång.  

Trikåfabriken i Malmö

Även om huset inte är K-märkt ligger det inom ett kulturminnesmärkt område, och det har funnits en stark vilja att gå tillbaka till byggnadens rötter och lyfta fram en industrikänsla.  

– Det är glädjande att man valt att inte sätta in nya nedpendlade undertak, utan låta de gamla konstruktionerna med sina grova dimensioner vara synliga. Här finns vackra gamla gjutjärnspelare och stålbalkar som det vore synd att bygga in, säger Kenth Lindell, konstruktör på Tyréns och företagets uppdragsansvarige.  

Trikåfabriken i Malmö

När arkitekterna ville bygga en större interntrappa som påverkade den bärande konstruktionen, fick Tyréns visa prov på sin yrkeskunnighet. Genom förstärkningslösningar har man integrerat trappan i den befintliga konstruktionen på ett vackert och hållbart sätt. Exempelvis har man låtit mura upp och förstärka stommen med tegel från väggar som rivits.  

Det vi värderat mest är att Tyréns konstruktör arbetat bra ihop med arkitekterna och hittat fram i de klurigheter som det innebär att arbeta med ett hus där nya saker dyker upp varje gång man river ner en ny vägg, och en enorm trappa ska in mitt i en bärande konstruktion. Det har krävt lyhördhet, yrkeskunnande och starkt engagemang, och resultatet har blivit ett spännande möte mellan gammalt och nytt, säger Sofia Lagerblad, chef för affärsutveckling på Stena Fastigheter. 

Trikåfabriken i Malmö

Trikåfabriken var en av de nominerade till Årets bygge 2023 i kategorin renovering 

Beställare: Stena Fastigheter för systemhandling; Servicekuben för bygghandlingar

Foto: Felix Gerlac