Tungestølen turiststugor i trä – med panoramautsikt över spännande fjällmiljö

På en bergsplatå i Luster, i västra Norge, erbjuder Tungestølen turiststugor glaciärvandrare och diverse besökare ett bekvämt och generöst skydd med utsikt över den vackra Jostedalsglaciären.

Nio robusta turiststugor är arkitektoniskt designade för att spegla de skiftande väderförhållandena på den bergiga platsen. Stugorna är femkantiga och innehåller sneda hytter gjorda med ramar av limträ som är täckta av KL-trä och klädda i furu. De utåtvända väggarna har fått en näbbliknande form för att bromsa kraftiga vindar som sveper upp från dalbottnen.

Huvudstugan på Tungestølen erbjuder ett socialt och välkomnande utrymme som lämpar sig väl för gemensamma måltider runt generösa träbord. Stugans lekfulla form ramar in bergen och dalarna utanför genom kantiga fönster som bjuder på panoramautsikt över det spännande, omgivande landskapet.

“Nio robusta turiststugor är arkitektoniskt designade för att spegla de skiftande väderförhållandena”

TK Botnia, numera en del av Tyréns, har på uppdrag av Splitkon stått för projektering av trästommen. Uppdraget har inneburit ansvar för all konstruktionsberäkning av trästommen och uppmodellering av stommen i 3D inklusive tillverkningsritningar av ingående byggnadsdelar och montagehandlingar.