Kontorshuset Skipet - det hållbara träskeppet i Bergen

I norska Solheimsviken i Bergen finner du kontorsskeppet Skipet som är konstruerat i massivt trä. Byggnaden har fått sitt namn och form av ett skepp vilket knyter an till varvsområdets historia i Solheimsviken.

Skipet är fem våningar högt och omfattar 14 200 kvadratmeter yta med generös användning av limträ och korslimmat trä i stommen. Byggnaden har en tydlig form av ett skepp med noggranna detaljer anpassade för att smälta in bland de omgivande byggnaderna och miljön.

Skipet är en av de största norska byggnaderna i massivt trä och blev årets träbygge i Norge 2020. Kontorshuset är certifierad enligt BREEAM Excellent vilket ytterligare förstärker dess tydliga hållbarhetsprofil. Skeppets takstruktur är formad som ett grönt landskap dekorerad med såväl solpaneler som odling av sedum.

Byggnaden har fått sitt namn och form av ett skepp vilket knyter an till varvsområdets historia i Solheimsviken.

TK Botnia, numera en del av Tyréns, har ansvarat för all konstruktionsberäkning av trästommen för Skipet. Med det följer ingående infästningar och smiden, all uppmodellering av stommen i 3D inklusive tillverkningsritningar av alla ingående byggnadsdelar och montagehandlingar för dessa.

 

Om Skipet
5 våningar högt kontorshus
Yta: 14 200 kvadratmeter
Limträ: 715 kubikmeter
KL-trä: 2600 kubikmeter
Arkitekt: Paal Kahrs Arkitekter
Beställare: Splitkon AS
Konstruktör: TK Botnia (numera Tyréns)

 

Läs mer om Tyréns satsning på träbyggnad.